top of page

111

JAN LUYKENLAAN

DEVENTER

2008

LE CLERCQ PLANONTWIKKELING

34 APPARTEMENTEN, 20 WONINGEN

Op deze inbreidingslocatie aan de noordzijde van Deventer stond voorheen een schoolgebouw. Aan de noord-oost zijde ligt een park met vijverpartij, aan de westzijde grondgebonden woningen. Verder staan er in deze uitbreidingswijk uit de jaren ’60 veel portiekflats. Het programma bestond uit huurappartementen en grondgebonden koopwoningen. De appartementen zijn gesitueerd aan de Noord- oost zijde en kijken uit over het park, aan de galerijzijde (zuid) zijn de balkons van het appartement.

​Het is een recht gebouw met een lengte van ongeveer 90 strekkende meter. De beëindigingen van het gebouw zijn verschillend vormgegeven. Hierdoor krijgt het gebouw een duidelijk begin en een eind. Aan het begin waar ook de hoofdingang is gesitueerd, zweeft het gebouw over een lengte van 20 meter boven het landschap. Hierdoor wordt op maaiveldniveau een verbinding gemaakt tussen het landschap met de vijver en de bestaande wijk met het nieuw aan te leggen speelterrein.


Aan het eind heeft het gebouw vier opbouwen die als kijkers gericht zijn op het park. Door de verticaliteit van de kijkers komt het gebouw hier weer nadrukkelijk op grond te staan. Het gebouw wordt gemetseld in een gele baksteen, een kleur die veel is toegepast in de omgeving, en heeft witte prefab betonnen ribben als ondersteuning.

Budgettair was er geen mogelijkheid voor een ondergrondse parkeeroplossing, het parkeren voor de bewoners geschiedt nu in een door achtertuinen omsloten parkeerkoffer.

bottom of page