top of page

926

CASA OOSTERWOLD

ALMERE

2020

FAM. TAN EN VAN DER HEIDEN

VRIJSTAAND WOONHUIS

Oosterwold is een groen gebied in de Polder tussen Almere en Zeewolde waar toekomstige bewoners op eigen initatief vorm mag worden gegeven aan hun nieuwe woonsituatie en waar duurzaamheid een belangrijke factor is. Zo moet de helft van de grond beschikbaar worden gesteld voor landbouwgrond en wordt vuil water gefilterd teruggegeven aan de natuur. I'M Architecten heeft voor één initatief met de nieuwe bewoners een mooi traject ondergaan waar we uiteindelijk een ontwerp voor hebben gemaakt.

Het uitgangspunt was om hout als hoofdproduct te gebruiken (zowel voor de constructie als de afwerking) vanwege zijn CO2 besparende kwaliteiten. Daarnaast was het belangrijk dat de woning uniek zou zijn in zijn vorm. Bij het definitief ontwerp is er voor een lang en smalle begane grond gekozen met een geschakelde slaapverdieping. De overstek van de verdieping functioneert samen met het dakoverstek als veranda dat uitzicht biedt op de tuin.

De geschakelde compositie van de twee verdiepingen geeft de woning een bijzondere vorm die hieruit tot stand komt. Deze vorm is simpel in zijn eenvoud en daarom krachtig in zijn expressie.

bottom of page