top of page

544

BUHA

DOETINCHEM

2013

GEMEENTE DOETINCHEM

1350 M²

De bestaande “kop-hals-romp” boerderij is op zeer eenvoudige wijze gebouwd in 1961. De kop en de hals waren niet bruikbaar voor de nieuwe functie van kantoor en zijn gesloopt. De charme van de eenvoudige hoofdvorm van “de Romp” is gebruikt als inspiratie voor zowel de binnenzijde als de buitenzijde voor de verdere uitbreiding van het kantoor.

De bestaande bakstenen romp (schuur) is verlengt met de uitbreiding waardoor het geheel meer lengte heeft gekregen en de verhouding lengte /hoogte sterker is geworden. Tussen de nieuwbouw en de bestaande schuur is een glazen spatie gemaakt om de leesbaarheid te versterken tussen oud en nieuw. De materialisering van de nieuwbouw is contrasterend t.o.v de bestaande bakstenen schuur. Deze grijze zink beplating volgt de contour van het dak en gaat over in de gevel. Deze eenduidige materiaalkeuze versterkt de leesbaarheid van één uitbreiding.

Aan de binnenzijde is het contrast tussen oud en nieuw minimaal en zijn de twee gedeelten aan elkaar verbonden door de ruimtelijkheid en toepassing van dakramen voor het daglicht. De invulling op de verdiepingen is aan beide zijden los gehouden van de kap waardoor de sterke kapvorm juist ook intern zichtbaar is en daarmee bepalend voor het karakter van het interieur.

Fotografie: Valerie Ardini

bottom of page